KUMLAMA, BOYAMA VE YÜZEY İŞLEMLERİ
KUMLAMA
Kumlama; uygun aşındırıcıların yüksek basınç altında malzeme yüzeyine püskürtülerek, yüzeyde oluşmuş olan kir, korozyon(pas), yağ ve boya gibi atıkların yüzeyden arındırılması amacı ile yapılan bir işlemdir. Püskürtme esnasında aynı zamanda malzeme yüzeyi mikron seviyesinde aşınır. Bu oluşan aşınma ile beraber uygulanacak olan boya, metal yüzeye daha sağlıklı bir şekilde yapışır. Kumlama işlemi boyanın ve kaplamanın ömrünü arttırır.
Kumlama işi için özel olarak imal edilmiş, silis, bazalt, grit adında kullanım yerleri farklı özel maddeler vardır.
Silis:Çapı 0.05mm den küçük olan kum tanesi olarak geçen silis kumu genellikle ince saclarda hafif şiddetle kumlama yapılacağı zaman kullanılır.
Bazalt: Tozuması az denilebilecek bu kum genellikle kapalı ortamlarda kumun geri dönüşümlü olarak
kullanılabileceği yerlerde kullanılır.
Grit: Tozuması en az ve kumlama gücü en iyi olan kum çeşididir. Aslında kum değil, demir cürufudur.
KUMLAMANIN ÇEŞİTLERİ
Kumlama işlemi genel olarak ikiye ayrılır.
1. Otomatik kumlama
2. Manuel (seyyar) kumlama.
1. OTOMATİK KUMLAMA
Genelde henüz üzerinde kesme veya kaynak işleri yapılmamış çelik konstrüksiyon elemanlarının ya da belli ölçülerdeki kesme ve kaynak işlemleri yapılmış çelik malzemenin kumlanması, otomatik makinalarda yapılır. Bu sistemin avantajı, makinaya girebilecek büyüklükteki malzemenin hızla ve ekonomik olarak kumlanabilmesidir. Dezavantajı ise, büyük malzemelerin kumlanamamasıdır. Örneğin; bir iş makinasını, bir yakıt tankını, birkonteyneri, bir çelik köprüyü ya da, yerinde kumlama yapılması gereken diğer büyük malzemeleri, kumlama makinasında kumlayamazsınız.
2. MANUEL (SEYYAR) KUMLAMA
Seyyar kumlama, yüksek tazyikli hava üreten bir kompresör, kumlama makinası, hortumlar vb. donanım ile her yerde yapılabilir ve her cins malzemeye (ve genellikle büyük malzemelere) uygulanabilir. Ancak bu metodunda dezavantajı toz çıkmasıdır. Aslında toz çıkarmadan, yani tozsuz kumlama yapmakta mümkündür. Toz olmadan kumlama yapmak için, sulu (ıslak) kumlama yapılır. Bu sistemde kumlama yapılırken, özel bir yöntem ile kumlanan malzemenin üzerine ıslak kum püskürtüldüğünden, toz çıkmaz. Sulu (ıslak) kumlama daha çok marinalarda, çekek yerlerinde, fiber ya da ahşap teknelere yapılır. Burada amaç toz ile çevreyi rahatsız etmeden, tekneye kumlama yapmaktır. Ayrıca sulu kumlama, şehir içinde, inşaat ya da binalarda, kumlama metodu ile sıva kaldırma-kazıma, duvar temizleme (boya kazıma-kaldırma), mermer veya benzeri doğal taş yüzeylerde, kumlama ile eskitme yapılacağı zamanlarda tercih edilir. Aslında çelik yüzeylerde de, sulu kumlama yapmak mümkündür ama kumlamanın hemen sonrasında yüzeye uygulanması gereken özel boya oldukça maliyet getirdiğinden, çelik yüzeylerde, sulu kumlama tercih edilmez.
KUMLAMANIN DERECELENDİRİLMESİ
Kumlama işlemi çeliğin yüzeyinde istenmeyen oluşumların ne derecede temizlendiğine ve yüzeyin hangi ölçüde aşındırıldığına göre derecelendirilir. Bu konuda Dünyada bazı standart derecelendirmeler vardır. Türkiye’de İsveç standardı olan “SwedishStandardsForGroundVibrationsAndAirblast” SA 1, SA 2, SA 2,5 ve SA 3 dereceleri kullanılır. Bu derecelendirme ölçüleri TSE kurumunca 08.04.1999 tarihinde TS EN ISO 8501-1 olarak aynen kabul edilmiştir.
SA 1 : Son derece yüzeysel bir temizlik derecesidir. Paslanmış yüzeylerde son derece yüzeysel bir temizlik biçimi olup, piyasada “süpürme” olarak adlandırılır. SA 2 : Çeliğin oldukça temizlenmiş, yüzeyin bir hayli pürüzlendirildiği, bir kumlama derecesidir. Amerikan SSCP ölçülendirme skalasında “commercial” (ticari); British BS 4232 ölçülendirme skalasında “3st quality 80% wholesurface” olarak sınıflandırılır.
SA 2,5 : Çelik yüzeyin gayet iyi pürüzlendirildiği, istenmeyen oluşumların tamamına yakın bölümünün temizlendiği ve çeliğin kendine has gri renginin kolaylıkla görüldüğü, piyasada en çok tercih edilen kumlama derecesidir. Amerikan SSCP ölçülendirme skalasında “Near White”; British BS 4232 ölçülendirme skalasında “2nd quality 95% wholesurface” olarak sınıflandırılır.
SA 3 : Çelik yüzeyin çok iyi pürüzlendirildiği, istenmeyen oluşumların tamamen temizlendiği, çeliğin kendine has gri renginin tamamen ortaya çıktığı bir kumlama derecesi olup, piyasada tercih edilmeyen bir kumlama derecesidir. Çünkü uygulama zamanı ve maliyeti oldukça yüksektir. Amerikan SSCP ölçülendirme skalasında “White Metal”; British BS 4232 ölçülendirme skalasında “1st quality 100% wholesurface” olarak sınıflandırılır.
Kumlama işlemi kuru havalarda mümkün olan en kısa zamanda yapılıp bitirilmeli ve boya işlemine geçilmelidir. Çünkü üzerindeki pas ve istenmeyen oluşumlar temizlendikten sonra çelik, paslanmaya karşı daha da savunmasız haldedir. Eğer hava da rutubetli ise kumlanmış çelik derhal kararmaya ve paslanmaya başlar.
BOYAMA
Boyama işlemi çeliğin korunmasına yönelik kullanılan yöntemlerden biridir. Özellikle ortam koşullarına göre çeliğin paslanmadan muhafaza edilmesi için gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte proje tasarımında görselliğin de ön planda olması sebebiyle renk seçimi de önem verilen bir husustur. Boyama işlemi üç farklı aşamada incelenebilir.
1.Astar Boyama:Malzemenin yüzey düzeltme işlemi tamamlandıktan sonra boyanması olan ön astar, metal yüzeyin kuru kalması ve korozyonu engellemek için yapılan bir işlemdir. Pigment olarak çinko fosfat veya metalik çinko gibi karışımlar kullanılmaktadır. Sprey boyama olarak yüzeye uygulanır
2.Arakat Boyama:İmalattan çıkan malzemenin son boyaması yapılmadan gerçekleştirilen işlemdir. Özellikle metalin uzun ömürlü olmasını sağlamak adına su ve oksijen gibi metali bozucu etmenlere karşı dayanıklılığı artırmak için sentetik(epoksi) pigmentler ile oluşturulan karışımın yüzeye uygulanmasıdır. Ara astarın kalınlığı malzemenin dayanıklılık ömrünü uzatır.
3.Sonkat Boyama:Tüm imalat işlemleri tamamlanan malzemenin ihtiyaç duyulan görünümün sağlanması ve yüzey direncinin artırılması için yapılan boyama işlemidir. Açık havada oluşabilecek maruziyete ve güneş ışınlarına karşı dayanıklılık amaçlanır. Proje tasarımında belirlenen renk pigmentleri ile oluşturulan boya sprey, fırça veya rulo ile malzemenin yüzeyine uygulanır.
Havasız püskürtme (airless) ile ilgili boya uygulaması
Çok yüksek bir basınç ile yalnız boya malzemesi ince bir delikten püskürtülür. Böylece boya tanecikleri çok küçük parçacıklar halinde metal yüzeyine yapışır. Bu yöntemle kısa sürede kalın bir film tabakası elde edilir. Ancak uygulama yetenekli bir işçi tarafından yapılmalıdır. Aksi halde boya tabakası kalınlığı yer yer değişebilir. Buna karşılık havasız tabanca ile boya uygulamasının şu avantajları vardır. Boya yüzeye basınçla püskürtülmüş olduğundan daha iyi yapışır. Daha kalın boya tabakası bir kat halinde uygulanabilir. İnceltilmeye gerek duyulmadan daha koyu kıvamlı boyalar bu yöntem ile kolaylıkla uygulanabilir.
Hizmetlerimizden Bazıları
- Çelik Konstrüksiyon Kumlama ve Boyama
- Sanayi Boruları Kumlama ve Boyama
- Akaryakıt Deposu Kumlama ve Boyama
- Asit Depo ve Tankları Boyama Hizmetleri
- Dorse Kumlama Boyama Hizmetleri
- İş Makinaları Kumlama ve Boyama
- Su Depoları Kumlama ve Boyama
Mersin KUMLAMA, BOYAMA VE YÜZEY İŞLEMLERİ